هنر رزین رو از کجا شروع کنم ؟ | آشنایی با رزین
رزین کاری یک هنر جذاب و خلاقانه است که امکان ساخت اشیاء زیبا و منحصر به فرد را فراهم میکند. رزین یک ماده شفاف . چسبنده است که با استفاده از آن می توان بر روی هر سطحی یک لایه نازک یا ضخیم ایجاد کرد. در این مقاله قصد داریم تا به آموزش رزین بپردازیم و تمام نکات مربوط به این هنر از تجهیزات مورد نیاز گرفته تا تکنیکهای پیشرفته و کاربردهای مختلف معرفی کنیم.
تجهیزات مورد نیاز برای کار با رزین چیست؟
به طور کلی رزین احتیاج به تجهیزات پیچیده ای ندارد و با استفاده از چند ابزار و مواد اولیه ساده هم می توان محصولاتی رزینی ساخت. در ادامه به معرفی هر کدام از این مواد و ابزار می پردازیم و نکات آموزشی مورد نیاز هر کدام را ذکر خواهیم کرد.
رزین اپوکسی:
رزین اپوکسی به عنوان رزین مناسب برای کارهای هنری و دست ساز دسته بندی شده اند، رزین اپوکسی یک ماده دو جزئی متشکل از رزین و هاردنر است. رزین های اپوکسی در ابتدا کاملا حالت مایع دارند و برای سفت شدن به کوره (پخته شدن) نیاز ندارند و اما بعد از ترکیب شدن با یکدیگر با انجام واکنش شیمیایی و ایجاد گرما تبدیل به یک ماده سخت و شفاف می شود. بعد از ریختن رزین روی سطح و خشک شدن آن، سطحی شفاف، شیشه ای و صیقلی روی کار ایجاد میشود.از این رو میتوان از آن هم به عنوان لایه ای نازک روی سطوح جهت عایق کردن سطح و هم در حجم های بالا استفاده کرد
انواع رزین اپوکسی
با توجه به نوع محصولی که قصد خلق کردن آن را داریم باید به سراغ خرید رزین مناسب برویم. رزین اپوکسی بر اساس ویسکوزیته انواع مختلفی دارد. ویسکوزیته یا گرانروی به مقاومتی که یک سیال در برابر جاری شدن دارد می گویند. به طور کلی می توان رزین را به 3 دسته رقیق – نیمه رقیق – غلیظ تقسیم کرد. در ادامه به معرفی هر نوع از رزین و کاربردهایشان می پردازیم.
- رزین رقیق (رزین چوب): در صورتی که قصد ریختن رزین در حجم و ارتفاع زیادی دارید می توانید به سراغ رزین رقیق بروید. از آنجایی که فرآیند تبدیل شیمیایی در این نوع رزینها کندتر است، گرمای کمتری آزاد میشود و به همین دلیل لایههای ضخیمتر و حجم بیشتری از مواد میتوانند بدون مشکل در یک عملیات پردازش شوند. ویسکوزیته کم این نوع رزین آن را تبدیل به گزینه مناسبی برای این موارد می کند. زمان خشک شدن این نوع رزین معمولا تا 24 ساعت هم می رسد
- رزین نیمه رقیق: رزین با ویسکوزیته متوسط یکی دیگر از انواع رزین است که میتوان تا ضخامت تا ۴ میلی متر را با استفاده آن بر روی سطوح مختلف ایجاد کرد. این رزین به خوبی برای نقاشی، ساخت ظروف و تابلوهای ژئودیک یا قالبها مناسب است. با گرانروی این نوع رزین امکان ایجاد انواع طرحها را فراهم میکند.
- رزین غلیظ (رزین بدلیجات): با توجه به غلظت بالای این نوع رزین از آن نمی توان در ساخت وسایلی استفاده شود که نیاز به رزین با ضخامت بیش از 1 الی 2 سانتی متر دارد. همچنین این نوع رزین بعد از خشک شدن حالت تحدب پیدا می کند. این ویژگی ها این نوع رزین را تبدیل به گزینه ای مناسب برای ساخت بدلیجات رزینی می کند.
آموزش رزین اپوکسی
برای شروع ساخت اجسام رزینی ابتدا باید رزین را آماده کنید. این قسمت مهم ترین قسمت در رزین کاری است. چون سفت شدن یا نشدن رزین و هاردنر به همین بخش بستگی دارد.اگر رزین را درست اندازه نگرفته باشد یا درست و به خوبی مخلوط نشود باعث می شود که رزین سفت نشده و مایع باقی بماند یا اینکه حالت لاستیکی و انعطاف پذیر داشته باشد. رزین و هاردنر به تنهایی و قبل از ترکیب کاملا مایع هستند و به محض ترکیب شروع به سفت شدن میکنند.پس اگر میخواید رزین و هاردنر رو برای مدت زیادی نگهداری کنید باید اونهارو به صورت جداگانه نگه دارید.وقتی اونهارو با هم ترکیب میکنید مدت زمان کمی فرصت دارید تا بتوانید از آن برای کاربرد دلخواهتان استفاده کنید.
در ابتدا باید بدانید رزین شما چند درصد است. تشخیص این مورد امکان پذیر نیست و برای مطلع شدن از آن باید روی بسته بندی رزین را مطالعه کنید. میزان نسبت رزین و هاردنر بستگی به شرکت تولید کننده ماده دارد. اکثر رزین و هاردنرهای موجود در بازار ایران بر اساس جرم و با نسبت 2 به 1 است، یعنی به ازای هر 10 گرم رزین، نیاز به اضافه کردن 5 گرم هاردنر است. بعد از و زن کردن مقدار رزین مورد نیاز باید طبق مراحل زیر دو ماده را با هم ترکیب کنید. خیلی بهتر است که رزین و هاردنر را با ترازوی دقیقی که دقتش بالاست اندازه گیری کنید. ماهیت این ماده به گونه ای است که باید دقیق اندازه گیری شود تا نتیجه کار مشکلی نداشته باشد.
- رزین را داخل ظرف هاردنر بریزید و به مدت 3 تا 5 دقیقه هم بزنید تا کاملا با هم ترکیب و شفاف شود. رزین و هاردنر رو به صورت دورانی و در یک جهت مخلوط کنید.دقت کنید که هیچ ذره ای مخلوط نشده ای از رزین و هاردنر توی ظرف باقی نمانده باشد.
- معمولا هنگام هم زدن بخشی از رزین و هاردنر به لبه های ظرف می چسبد. حتما دقت کنید تا در صورت بروز این اتفاق آن ها را جدا کنید و وارد فرایند مخلوط کردن خود کنید.
- برای جلوگیری از تشکیل حباب در داخل مخلوط رزین و هاردنر را با سرعت کم هم بزنید. هر چند ایجاد حباب امری اجتناب نا پذیر است.
برای نتیجه گیری بهتر یک مقدار به رزین استراحت دهید تا حباب ها حرکت کنند و به روی رزین برسند. سپس برای این منظور می توان از فندک یا تورچ استفاده کنید. در صورت ایجاد حباب های ریز داخل مخلوط رزین فرایند حباب گیری کمی سخت تر است. باید با فواصل زمانی معین شروع به گرفتن فندک روی کار کنید تا حباب ها به مرور به روی کار بیایند و سپس آن ها را از بین برد.
آموزش ساخت بدلیجات رزینی
برای درست کردن زیورآلات به قاب زیورآلات مثل قاب گردنبند رزین یا پایه گوشواره احتیاج دارید .این قاب ها دارای جنس های مختلفی میباشند.مثل قاب برنجی-قاب استیل-قاب مسی-قاب نقره و … اما پیشنهاد میکنیم از قاب های برنجی و یا استیل استفاده کنید که به مرور زمان دچار تغییر رنگ یا اکسید شدن نشود و همینطور دارای قیمت مناسبی هم میباشد. قاب های زیورالات در دو نوع کفی دار و بدون کفه در بازار موجود هستند.که بسته به سلیقه و نوع کار میتوانید از یکی از آنها استفاده کنید.